Geluk Geven

Mijn belofte van maandag is hier weer spijtig genoeg in het water gevallen deze week. Het spijt me. Natuurlijk ga ik altijd uit van het principe: beter laat dan nooit. En bij deze gaan we dus dieper in op het 1e onderwerp van het Gevonden Geluk.

De eerste regel van action for happiness is “meer geven“. En dit kan enorm ruim geïnterpreteerd worden. Van geven word je gelukkig.

Hoe pakken we dat nu concreet aan? Ik zal het jullie vertellen!

Wat doe je juist?

 • Tijd geven
 • Geld geven
 • Ideeën geven
 • Energie geven
 • Een simpel lief woord voor iemand
 • Lach naar iemand
 • Aandacht geven
 • Vrijwilligerswerk

Aan wie?

 • Onbekenden
 • Vrienden
 • Familie
 • Collega’s
 • Buren

Waarom?

 • Je maakt anderen blij
 • Je maakt jezelf blij (wetenschappelijk bewezen in studies)
 • Het bezorgt je een gemeenschapsgevoel
 • Het geeft je meer zekerheid over jezelf
 • Het kan je gedachten van je eigen problemen afzetten
 • Vermindert stress
 • Het verbindt ons met anderen
 • Je inspireert anderen om te geven
 • Je krijgt meer interesse in anderen
 • Je creëert een vicieuze cirkel: geven -> maakt je gelukkiger -> doe je meer geven -> maakt je gelukkiger -> doet je meer geven -> maakt je gelukkiger -> …
 • Je voelt je meer hoopvol

Ik zou zeggen: Redenen genoeg om iets te geven! Er is echter een klein addertje onder het gras: Als je “moet” geven, dan gaan alle redenen niet meer op. Geven onder druk, maakt ons blijkbaar niet gelukkig. Zorg dus dat je geeft door iets te geven dat je zelf graag wilt doen.

Zelf heb ik deze dag gezellig doorgebracht met een vriendin en haar dochtertjes, waar zowel zij als ik enorm hebben genoten en gelachen. Deze avond zorgde ik voor Ifemi die enorm moe was door zijn drukke en volle dag. Ook geef ik een financiële bijdrage om een Plan Kind te steunen en schrijf ik haar briefjes. Verder geef ik aan de natuur omdat ook die belangrijk is. Ik lach naar mensen in de regen. Ik stop met mijn auto voor voetgangers en fietsers (zéker in de regen).

En jullie? Wat geven jullie?6 Reacties

 • Ik probeer voorbijgangers altijd te groeten..ik laat mensen voorgaan aan de kassa als ze niet veel bij hebben..ik stop ook zeker voor fietsers
  ik geef aan elke ziekte waarvoor ze aan de deur komen…en er gaat geen dag voorbij zonder dat ik brood of voer heb gegooid voor de vogels in onze tuin..en ik ben al jaren bloeddonor voor de Belgen!!

 • Veel liefde geef ik aan mijn wederhelft, kinderen (incl. schoon-) en kleinkinderen en familie.
  Voor mijn medemens gaf ik al zekers 50 keer bloed. In ‘t verkeer geef ik de “zwakkere weggebruiker” altijd voorrang! Verenigingen die onze natuur beheren en voor onze aarde opkomen geven we financiële steun, alsook de mensen (via verenigingen) die het minder goed hebben dan wij.
  In de sportvereniging geef ik al 21 jaar mijn administratieve kunde ten diensten.
  Ach, en zoveel meer … geven is dankbaar, ‘t geeft jezelf een dankbaar gevoel en je maakte ook iemand blijer.

 • jammer dat veel mensen geven in de hoop iets terug te krijgen
  als dat dan niet gebeurt zijn ze ongelukkig.
  Suske schreef recent De schreeuw !My Profile

 • haha, tante loesje en mama, dat jullie zoveel geven weet ik wel! Jullie doen dat goed en zijn er zéker ook gelukkig mee.
  En Suske, dat is idd ook een addertje onder het gras, maar dat is niet de bedoeling hé… dat staat ook niet bij al mijn redenen waarom je zou moeten geven hé 😉 Oog om oog, tand om tand gaat bij mij ook niet op.

 • Ik probeer steeds een glimlach te geven aan iedereen met wie ik oogcontact maak (al is dat nu nog steeds niet gemakkelijk), ik probeer problemen voor anderen op te lossen, geef steun en troost waar nodig, doe mijn best voor Moeder Natuur en iedereen …
  micheleeuw schreef recent Life goes on …My Profile

 • Dat klinkt ook zeer mooi! 😉 Doe zéker zo verder 🙂 (hebben wij oogcontact eigenlijk?)

Reageer hier zelf:
CommentLuv badge

snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake