Spreuk van de Week: Vijf

Vier vijfenZomaar omdat het gisteren de vierde was, en vandaag de vijfde:

Hij heeft al te veel vieren en vijfen.

Verklaring: Hij maakt te veel bezwaren. Ook hij heeft te veel drukte; te veel noten op zijn zang. In de Middeleeuwen zwoer men bij gans vier! = Gods vuur, dat is de bliksem. En dan is het mogelijk, dat daar als woordspeling vijf aan toegevoegd is. Maar men zwoer ook bij Gans vijven! = bij Gods vijf wonden. Vandaar: veel vieren en vijfen hebben = zweren, ketteren; bij uitbreiding: veel drukte maken.3 Reacties

  • Ok, ik ben hier deze keer niet mee. Ik ken deze spreuk niet en de uitleg zegt me ook niet veel. Zou iemand hier een paar voorbeeld van gebruik van deze spreuk kunnen geven aub?

  • Is het net zoiets als ‘teveel noten op je zang hebben’?

  • Zoals in de verklaring is het inderdaag zoiets elsje. En sorry Mawa, ik kende de spreuk ook niet, dus een andere verklaring als wat hier staat kan ik u niet geven. Maar ik zou denken dat je het inderdaad zegt over iemand die veel eisen heeft en daardoor veel drukte maakt.

Reageer hier zelf:
CommentLuv badge

snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake