Nigeriaans Noodlot ?

Zondagmiddag viel er een vliegtuig uit de lucht in een dorpje vlakbij/in Lagos. Dit nieuws hoorden we toen we in de auto zaten van mijn ouders naar huis. Ifemi is wel afkomstig vanuit een dorp nabij Lagos. Wij zijn er in oktober nog geweest. Het raakte ons wel. Van zodra we thuis kwamen, belde hij zijn familie op. Zijn ouders namen niet op. Zijn broer ook niet. Zijn zus gelukkig wel, die ons gelukkig kon vertellen dat het helemaal niet in hun omgeving was.

Toch is elke Nigeriaan en elke omstaander er nu door geraakt. Ongeveer 150 mensen uit het vliegtuig hebben het niet gehaald. Ze hebben nog steeds geen idee op hoeveel mensen het vliegtuig gevallen is en die dus daardoor verloren zijn. Sinds zondag volgen wij het nieuws op de voet, maar volgens mij krijgen wij hier nooit een volledig beeld.

Het vliegtuig had trouwens al lang niet meer mogen vliegen want er was al langer iets mis mee. De mensen die daar de hand in hebben, willen echter geld verdienen en dat is belangrijker dan mensenlevens. Corruptie is een belangrijk element in dit verhaal. Er zijn de laatste 12 jaar in Nigeria al meer vliegtuigen gecrashed dan de 40 jaren daarvoor samen.

Er zijn na de crash drie dagen van nationale rouw afgekondigd in Nigeria. Is dat voldoende? Zou het niet beter zijn dat de mannen met het geld eindelijk een mensenleven meer waarde gaan geven dan geld? Elke Nigeriaan die ik nu spreek is er helemaal niet over te spreken. Over de corruptie, over de president, … Er moet iets veranderen in het land, daar zijn ze allemaal van overtuigd.

… op voorhand bedacht en geschreven.5 Reacties

 • Erg voor de slachtoffers en hun familie. De ‘mannen met het geld’ zullen er, jammer genoeg, niet wakker van liggen …
  micheleeuw schreef recent Ik wil een James !My Profile

 • Ik vrees dat we hier nooit de ware toedracht zullen te weten komen. En als corruptie een gewoonte is geworden geraak je er maar moeilijk vanaf..

 • @micheleeuw : voor dat laatste vrees ik ook…
  @lie : daar heb je natuurlijk ook een goed punt.

 • Toevallig trok het me he..omdat jullie hier waren om dat prachtige boek van Nigeria te laten zien…
  Lagos….ja..weetje…we kennen nu iemand die vandaar afkomstig is…en dan wekt het natuurlijk meer mijn
  interesse!! Blij dat jullie er niet inzaten!!! maar dat had ook niet gekund denk ik..volgens mij was
  het een binnenlandse vlucht he???

 • Het was inderdaad een binnenlandse vlucht.

Reageer hier zelf:
CommentLuv badge

snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake