Vrouwen Voorop

Het is er al zéér lang tijd voor. Een post van mijn prioriteitenlijstje. En om toch de kiezer hier te laten spreken, gaan we voor die post met de meeste stemmen. Zoals al eerder gezegd, heb ik deze posts al lang uitgesteld en wist ik van sommige zelfs niet meer wat er in de drafts staat. Ook deze draft over vrouwen en werk bevatte enkel een link naar een artikel dat al geschreven werd in maart 2013! Ja, u leest het goed. 2013. Dat is dus al bijna twee jaar dat ik dit hier heb klaarstaan. En nee, ik heb nog geen idee wat ik hierachter ga schrijven. Stap voor stap.

Ik heb net wat rondgesurfd over dit onderwerp. Toch is er geen enkel artikel waar ik zo direct naar zou willen linken. Juridisch hebben mannen en vrouwen dezelfde rechten en zouden ze voor hetzelfde werk hetzelfde loon moeten krijgen. Dit is nog niet zo in de realiteit. Verder hebben we de “nieuwe man”, wat al lang geen nieuw concept meer is natuurlijk, die meer in het huishouden doet, zodat de vrouw zich beter kan richten op haar carrière. Maar wordt dit overal al zo verdeeld?

Bij het grote deel van de koppels die ik ken, is het toch voornamelijk de man die de meeste centjes binnenbrengt en de vrouw die zorgt voor het huishouden en de kids. In deze tijd is er een keuze. Je moet als vrouw niet binnenblijven en kiezen voor een man en kinderen. Je kan ook kiezen voor een carrière. Je kan zelfs ook kiezen voor een carrière en een gezin. De moderne vrouw kan alles, nietwaar?

Ik praat niet graag over stereotypes zoals in de vorige alinea’s. Ik stel me er dan vragen bij. Zit er bij een vrouw misschien iets meer gevoel om voor kinderen te zorgen? Zit er bij een man een grotere competiviteit om zo in hogere lonen terecht te komen? Moeten er wetten zijn om te bepalen dat zoveel procent van een bedrijf vrouwen moeten zijn? Moeten vrouwen extra gemotiveerd worden om zo in het bedrijfsleven hogerop te komen? Als korte eenvoudige antwoorden, geef ik voor voornoemde vragen respectievelijk volgende antwoorden: misschien wel, in het algemeen wel, nee, ja. Maar, zonder die wetten zouden er misschien niet zoveel vrouwen al zo hoog zijn gekomen?

Ik weet het niet. Ik heb niet alle antwoorden. Ik denk dat iederen – als koppel – zijn eigen weg moet vinden in deze tijden. Je spreekt als koppel af wie er voor de kinderen zorgt, wie welk deel van het huishouden doet. Of je vangt elkaar op wanneer dat nodig is en je kan beide alles. Zolang je als koppel goed communiceert, is alles mogelijk volgens mij.

Trouwens, nog een extra noot: Ik heb ook gelezen dat er studies zijn waarbij zelfs het overgrote deel van de vrouwen nog steeds liever een mannelijke baas wil. Is dat dan niet een beetje contradictorisch? Op zich maakt het mij niet uit of mijn baas een man of een vrouw is. Wat ik wel weet, is dat ik liever in een team mannen werk, dan in een team van vrouwen. Ook dat lijkt me dan op zich niet vrouwvriendelijk. Hoe moet dat dus?

Amusant Afwachten

Het is bijna zover. De voorziene bevallingsdatum is zéér dichtbij. De échte bevalling… wie weet? Dat is nog even afwachten. Ik zit thuis. Stap voor stap breng ik verbeteringen aan: Nog wat uitpakken, nog wat opruimen, nog wat zaken regelen, eindelijk fotoboekjes maken, … Maar het is écht stap voor stap, want na twee stappen ben ik moe en moet ik me dus zetten. Als ik me te lang concentreer op iets, wordt ook denken te vermoeiend en staar ik dus wat naar de tv. Toch was het vandaag al een productieve voormiddag. Daar ben ik blij om.

Op momenten dat ik dan zit, geniet ik nog van de bewegingen van ons zoontje in mijn buik. Tot hij natuurlijk weer eens te hard in mijn linkse zij trapt. Toch vind ik het leuk om die bewegingen te zien en te voelen.

Ik ben écht verbaasd dat die negen maanden er zo goed als opzitten en dat die zo vlot zijn verlopen. Om te starten met een hoog-risico zwangerschap en nu te eindigen op een normale manier, dat vind ik echt fantastisch. Ook na alle horrorverhalen van collega’s en vrienden over zwangere vrouwen die per sé iets bepaald wilden eten of drinken en waarvoor de man dan in allerijl de baan op ging om dat te zoeken, kreeg ik daar wel schrik voor. Zoiets wou ik Ifemi niet aandoen. Die drang is er bij mij uiteindelijk dus ook helemaal niet geweest. Wat is er wel geweest waarvoor gewaarschuwd werd? Stemmingswisselingen. Gelukkig had ik ze nooit op het werk, maar hier thuis kreeg Ifemi soms wel de volle lading. Naarmate de zwangerschap vorderde zijn we er ook samen in gegroeid. Het is leuk om elkaar bij te staan.

tomcartoon_Mega Mindy-bevalling
 

Nu is het dus enkel nog afwachten voor de effectieve bevalling. Daar heb ik nog wel vragen rond, maar toch maak ik me niet echt ongerust. Die vragen zijn er gewoon en het zal allemaal wel loslopen. Hoe zal de bevalling zich aankondigen? Hoe ga ik dan in het ziekenhuis geraken? Zal ik normaal kunnen bevallen of zal het uiteindelijk toch een keizersnede worden? Zal Ifemi alles goed aankunnen? Hoe lang zal de bevalling duren? Zal mijn hartje het volhouden tot op het einde? Zal ik de pijn kunnen verdragen of zal ik snel kiezen voor een epidurale? Zal ik alles direct vergeten als dat zoontje lekker op mij komt te liggen? De vraag of ik en ons zoontje er gezond doorkomen, stel ik me eigenlijk niet. Daar ga ik vanuit.

(orig fig)

Na Nieuwjaar

Gelukkig nieuwjaar allemaal. Ik was deze middag aan het denken voor een leuke eerste post voor dit jaar… en hoe kunnen we het jaar beter starten dan met een quizje?

En, om het een beetje toepasselijk bij ons leventje te houden, koos ik voor volgende twee testjes:

  1. Are you ready to be a parent?
  2. Would you be a cool parent?

Ik denk toch dat wij klaar zijn om ouders te worden… of dat nu per sé cool zal zijn… of moet zijn… maar laat ik jullie niet langer in spanning houden… Hier zijn mijn resultaten:

You Are 80% Ready to Be a Parent

You are totally ready to be a parent. You pretty much have your life in order.
In fact, there’s a good chance you’ve been thinking about starting a family.
You are financially and emotionally stable. You would provide a good home for a kid.
It’s also likely that you understand kids well. You’ve spent a fair amount of time around children.
If you’re already a parent, you are doing great!
Keep it up. More kids wish they had parents like you.
 –
You Will Be a Cool Parent

You seem to naturally know a lot about parenting, and you know what kids need.
You can tell when it’s time to let kids off the hook, and when it’s time to lay down the law.
While your parenting is modern and hip, it’s not over the top.
You know that there’s nothing cool about a parent who acts like a teenager… or a drill sergeant!

En jullie? Zijn jullie er allemaal klaar voor? En cool genoeg?

snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake