Spiritueel Stukje : Verbonden

Toch raar hoe dingen in het leven soms kunnen samenvallen.

Ik ben een beetje laat met mijn spiritueel stukje van deze week. Mijn exuses daarvoor. Volgende maandag beter.

“Je hoeft niet alles alleen te doen. Geniet van datgene wat de ander jou kan brengen. Er is altijd iemand te vinden die goed voelt voor jou. En die persoon verbindt zich weer met een ander. En zo rijgen we ons als een ketting aan elkaar om weer één te worden.”

Ik voel me verbonden

japamalaHet grappige is dat ik net vandaag ook weer in een nieuw boek begon te lezen want het oude – Dochter van Agadir – een fantastisch aangrijpend boek – was net uit. Het nieuwe boek is een geleende van mijn tante die jullie waarschijnlijk wel zullen kennen: Eten, bidden, beminnen. De film Eat Pray Love zag ik eerder al. Wat ik eigenlijk wil vertellen is dat ik dus in dat boek las over de kralenketting – japa mala  die in het Oosten gebruikt wordt om te bidden en te mediteren en die 108 kralen heeft. Ook de rozenkrans stamt trouwens af van deze japa mala.

Twee kralenkettingen die mij bereiken op één dag. Ik voel me momenteel misschien eerder verbonden met het universum dan met één bepaalde persoon.

(orig fig)

Papa’s Pauze

Ik moest bij de poster van loesje van deze week direct aan mijn eigen papa denken:

Vakantiegevoel

Prioriteiten Planning voor Juni 2013

Schandalig. Blijkbaar heb ik maar acht posts geschreven sinds de voorbije Prioriteiten Planning. Zo gaat het natuurlijk niet vooruit gaan.  Ik was enorm verrast nu dat het alweer de 25e is en dus weer tijd voor een nieuwe lijst. Jullie hebben ondertussen ook al wel gemerkt dat ik tijdens de week weinig of geen tijd meer vrij maak voor het bloggen. Wel lees ik jullie reacties tijdens de week en dat vind ik enorm leuk altijd. Dus, alhoewel er sinds vorige maand dus niet veel posts van de lijst verdwenen zijn, zijn er wel een aantal bijgekomen. Hier komen de posts en laat maar weer weten wat jullie graag zouden lezen:

 • NMBS
 • Frenemies
 • Agile – Fragile
 • Nigeria Eko Atlantic
 • Antwerpen uit de ruimte
 • Smileagenda
 • Godinnen
 • Rainbow Britt
 • Leven in Luxe
 • Vrouwen – Werk
 • Prettige Prentjes
 • Ruzie (van loesje)
 • Ideale gemeenschap
 • Hemelvaartweekend
 • Gezinnen en controle
 • Zelfvertrouwen Opbouwen
 • Zelfzekerheid : Herevaluatie
 • Emoties kamperen waterlast
 • Party Test
 • Typing Test
 • Luxury Test
 • Tijdelijke Test
 • Man-vrouw-Test
 • Quiz: How do you live your life?
 • Plinky
 • Samen S…
 • Challenges
 • Top Twintig 2012

Ter informatie : Elke keer jullie op een bepaalde post stemmen, krijgt die post een puntje meer. Hoe meer puntjes een post heeft, hoe meer kans dat die snel geschreven wordt. Maar als ik natuurlijk over een bepaald onderwerp wil schrijven, dan doe ik dat toch, ook al heeft het zelfs geen puntjes. Jullie keuze is voor wanneer ik eigenlijk niet weet over wat ik wil schrijven, maar toch iets wil schrijven.

Spiritueel Stukje : Verbinden

Vermits er naast deze week enkel maar reclame staat voor het boekje zelf zal ik de raadgeving van vorige week hier zetten:

Zoek verbinding met anderen.

Je armen en handen zijn een verlengstuk van je hart.

Je maakt verbinding met anderen door je hart te openen.

Oefen jezelf om te geven en ontvangen.

agendaEr staat nog een hele oefening beschreven om je hart te openen, maar mij lijkt het een “state of mind” die je zou moeten aanpassen om dit te kunnen doen en geen fysieke oefening. Om verbinding met anderen aan te gaan moet je zelf namelijk open staan. Vorige week was ik zelf vrij gesloten en viel het me zelfs op. Ik zocht contact met vrienden. Ik ontving contact van andere vrienden. Toeval?

Door het leven ga je duidelijk niet alleen en ook niet alleen als koppel. Alle mensen in je leven dragen bij tot het geluk in je leven. Soms zie ik dat niet in. Op het moment wel en geniet ik er ook met volle teugen van.

Drie Decennia

1363772087-timeline-30-jaarPlan België helpt deze wereld al 30 jaar en dat wordt vandaag gevierd in Planckendael. Toen ik er eerst over las, wou ik écht graag gaan, maar normaal gaan wij deze twee lange weekenden altijd op weekend, dus stak ik het maar in de vergeethoek. Nadien werd er echter besloten om alleen maar met Hemelvaart op weekend te gaan. Nu, met Pinksteren, geniet ik dus eigenlijk wel van een lekker lang weekendje thuis. Het is zondag. En weten dat het morgen nog eens zondag is, is een zaligheid.

Aangezien Ifemi me niet zou kunnen vergezellen naar Planckendael – en ik toch liever niet alleen ga – vroeg ik in het begin van de week een vriendin mee. Ook zij kon niet. Dan zag ik de weerberichten en gaf ik het dus zelf maar op. Nu zit ik hier en schijnt de zon buiten, is er een stralend blauwe lucht en toch voel ik geen spijt om niet op die Plan-dag aanwezig te zijn. Ik heb al andere leuke plannen. Ik ben gewoon blij voor hen dat het geen totale regendag is.

e800f_orig_widget-plan-ouderschap-sunshineVerder wou ik jullie ook nog eens iets vertellen over Awa, mijn plan-kind, dat ondertussen al 5 jaar geworden is. Ik ben altijd blij als ik een briefje van haar krijg of als ik de jaarlijkse update krijg van Plan over de hulp van Plan aan de omgeving van Awa in Burkina Faso. Het is leuk om zo dicht bij de vorderingen te staan, terwijl het eigenlijk toch zo ver weg ligt. Ik stuur haar regelmatig een kaartje of een brief met recente fototjes van ons. De laatste keer heb ik ook een tekening opgestuurd waar ze de verschillen op moet zoeken. Ik hoop dan maar dat ze zo’n dingen leuk vind. In haar brieven staat bijna altijd hetzelfde: Dat ze blij zijn met mijn brieven en kaartjes, dat ze dankbaar zijn voor mijn hulp en dat Awa graag verstoppertje speelt.  Ik hoop dat dat toch nog verder gaat evolueren naarmate ze ouder wordt.

Ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn keuze om Plan-Ouder te worden en ik kan het iedereen aanraden.

Rijkdom en Racisme

Mijn gedachten dwalen weer in het rond. Ergens wil ik het hier minder persoonlijk maken, want wat maakt het uit hoe mijn leven zich afspeelt terwijl dat van de samenleving eigenlijk veel belangrijker is? Moest de samenleving beter zijn, zouden al onze levens beter zijn.

Natuurlijk komt dan de grote vraag: wat is een betere samenleving? Wat is een goede samenleving? Hoe kunnen we het verbeteren? Wat zijn jullie onrealistische ideeën? En realistische ideeën? En waarom zouden ze falen of net slagen? Zo ging ook deze week een conversatie – in het Frans – tijdens de lunch. Dat onze samenleving voornamelijk bestaat uit mensen die “ik” voor “ons allemaal” zetten, helpt natuurlijk niet. Maar kan ik daar wel over oordelen aangezien ik soms ook keuzes maak die beter zijn voor mezelf en niet voor anderen?

Ik heb moeite met het leven met deze dubbele standaard. Om mij even nader te verklaren zet ik hier mijn twee gedachtegangen op een rijtje:

 • Ik behoor tot de rijke mensen in de wereld. Ik heb dagelijks eten en een dak boven mijn hoofd. Ik heb zelfs meerdere “luxe-items”. Ik denk zelfs weinig na over wat ik uitgeef. Om deze redenen wil ik graag anderen helpen. Om deze redenen vind ik dat het mijn plicht is om onze samenleving te verbeteren. Ik steun een Plan-kind. Ik steun Natuurpunt om ook te zorgen voor het milieu. Ik koop regelmatig iets voor een goed doel. Ik geef Nederlands aan anderen die het nodig hebben via Auxilia. Als ik de rode-kruis verkopers zie met hun stickers, twijfel ik ook geen moment. Spijtig genoeg heb ik ze blijkbaar de voorbije weken gemist. Ik vind het zelfs niet erg om belastingen te betalen, want ik ga er – misschien vrij naïef – vanuit dat die centjes goed worden besteed in onze samenleving.
 • Ik ben niet rijk genoeg. Ik wil namelijk een huisje kopen en daar heb ik het geld niet voor. Om dit huisje te kunnen kopen heb ik dus zeker en vast een lening nodig. Eigenlijk zou ik zelfs meer spaarcentjes moeten bezitten om dat huisje en die lening te kunnen krijgen. Ik wil geen druk zetten op Ifemi in zijn zoektocht naar een betere job zodat wij samen een betere lening en dus een beter huisje kunnen kopen. Gelukkig heb ik dan wel weer “rijke” ouders die me eventueel ook een lening kunnen bezorgen. Ik wil deze dingen allemaal puur voor eigen belang. En voor het gemak van mijn kinderen. Want als ik een stuk vastgoed bezit, hebben zij het toch ook weer beter?

Hoe leg je je grenzen vast? Wat kan je uitgeven aan goede doelen en wat spaar je beter voor jezelf? Of zou ik gewoon tevreden moeten zijn met huren en mijn volledige spaarcentjes aan goede doelen of aan armere mensen doneren? Zij hebben het immers harder nodig dan ik?Als onze samenleving meer zou bestaan uit mensen die de vooruitgang van de wereld en van de samenleving voorop stellen in de plaats van zichzelf, zou het dan allemaal beter zijn? Of zouden er dan toch weer een paar “ik”-personen zijn die zich alles toe-eigenen? Is dit dan weer het begin van corruptie?

Zoveel vragen. Weinig antwoorden.

Voorlopig leef ik mijn leventje en probeer ik mijn best te doen voor anderen terwijl ik ook spaar voor dat huisje. En verder probeer ik er voorlopig ook niet té veel over na te denken. Persoonlijke verhaaltjes zullen hier dus ook nog steeds blijven komen, vermits over iets schrijven goed is voor het verwerkingsproces.

Heel dit verhaal kwam trouwens tot stand door drie dingen die mij aanspoorden tot nadenken:

 1. Het geweldige  pakkende artikel dat ik al een tijd geleden gelezen heb over de Antwerpenaar Ted Bwatu die vertelt waarom hij naar Brussel verhuist : Wij – Zij = A
 2. Het gesprek tijdens de lunch deze week.
 3. Het alweer pakkende interview met Ted Bwatu in De Morgen : “Ik geloof niet in angst”, dat ik pas vandaag las.

W… Weetjes

Onverwachte ontmoetingen maken je dag beter.

Er zijn weer zoveel nieuwe ideeën voor posts op deze blog.

Ik sla voor één keer het Spiritueel Stukje van deze week volledig over, vermits ik er geen zin in heb.

Kleine dingen maken mij gelukkig.

Ontspanning is noodzakelijk.

Ik kan niet wachten tot het komende verlengde weekend.

Spiritueel Stukje : Druppel

Alleen zijn we één Druppel

Samen vormen we een oceaan

druppel1

Ik denk dat ik momenteel die druppel ben die langzaam probeert terug te vloeien naar die oceaan…

(orig fig)

Bedanking Bezoekers

Eén mei. Een feestdag. Ik keek er naar uit. Mijn hoofdpijn deze morgen heeft me van de nodige slaap beroofd. Gelukkig is de hoofdpijn wel geminderd. En dat gaf een moment met een ingeving. Het is één mei. Dus was het gisteren de laatste dag van de maand en is het weer tijd om mijn meest actieve bezoekers te bedanken.

DANKUWEL.

201304BezigeBezoekers

Het is duidelijk dat tante loesje en Britt sinds het bijhouden van mijn top 3 de meest trouwe reageerders zijn. Zij staan namelijk al vier maanden in de top 3. En ik blijf het geweldig vinden, dus doe vooral zo voort. Voor de tweede maand op rij slaagt micheleeuw er echter in om net iets meer reacties te geven dan de andere twee. Doe je het ervoor of is het toevallig? Ook jij bedankt voor je leuke en informatieve reacties natuurlijk!

En, wie van jullie die nog niet in de top 3 gestaan heeft, gaat er volgende maand eens instaan? Succes!

Trouwens, misschien hebben jullie het al gemerkt, misschien ook niet. Ik heb de plugin met de mogelijkheid om een email te krijgen nadat je een reactie hebt geplaatst, weggehaald omdat er toch zo goed als niemand gebruik van maakte. Op al die maanden was er slechts één registratie. Toen ik toch bezig was heb ik gisteren ook ineens die lange ruimte voor de relevante ruimte weer weggehaald.

snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake