Begonnen Briefwisseling

Gisteren schreef ik een brief voor Awa. Ik haalde mijn beste Frans boven voor onze nieuwe dochter. Het was niet eenvoudig, maar eigenlijk schrijf ik wel graag. Ik vertel haar in mijn brief in het kort wie wij zijn en waar wij wonen. Het is nog heel standaard. Eigenlijk ken ik haar nog helemaal niet.

Volgens Plan België, zal die brief nu 10 tot 16 weken onderweg zijn. Stel dat een terugkerende brief even lang onderweg is, dan zou ik pas iets kunnen terug krijgen vanaf 14 mei. Ten vroegste. Ik ben dus niet van plan om tot dan te wachten om nog iets naar Awa te sturen. Ik wil haar steunen. Zowel financieel via Plan België, als persoonlijk.

Ik weet dus dat iets terugkrijgen enorm lang kan duren en toch kijk ik uit naar het eerste dat ik zal terugkrijgen van haar. Uiteindelijk is ze maar vier jaar oud. 2012 zal mij het antwoord brengen. Ik wacht.

Naderend Nieuwjaar

Vermits zo meteen de laatste dag van 2011 al voor de deur staat, wil ik jullie nu al een hééééél gelukkig 2012 wensen. Niet alleen vooor alle lezers, maar ook voor de mensen rond jullie. Niet alleen voor alle mensen rond jullie, maar eigenlijk voor alle mensen in de wereld. Ik wens iedereen in de wereld een jaar dat beter is dan het voorbije jaar.

GELUKKIG NIEUWJAAR!!!!

En, omdat we hier graag testjes uitvoeren, ga ik vandaag na wat mijn oudejaarsavond planning voor mij betekent:

You Appreciate Luxury

You are spontaneous and outgoing. You love to splurge and, in fact, splurge often.

You are traditional and balanced. You like to let loose, but you never go overboard.

Right now, you value your friends most. Friendships are where you draw your strength and support from.

You are ambitious and a real go-getter. You are always thinking of new ways to improve yourself.

 

En omdat ik ook curieus ben naar jullie, mogen jullie hier vertellen wat jullie resultaten zijn.

Terugblik : Vrienden en festivals

Dit wordt leuker en leuker aangezien er al veel meer op mijn blog staat.

De taktiek: Ik open mijn blog. In de sectie Tekst Terrein (links) staan drie posts en daar pik ik er eentje uit waar ik dan iets over zeg. En dit doe ik drie maal.

 1. Mmmm…. : M: Waarom zijn we hiermee niet verder gegaan de laatste zomer? Misschien moeten we dit terug nieuw leven inblazen als het weer beter weer wordt. Ja, ik denk nu al aan de lente.
 2. Voor een vriendin : Dit herrinnert me aan de nieuwe Hippo foto van de laatste reis die ik nog moet doorgeven aan diezelfde vriendin.
 3. Wereldfestival van Folklore: La Fiesta : Leuk om hierover terug te lezen. Het was de eerste keer dat ik schreef over het festival. Het is geschreven in de beginperiode van mijn blog. Soms wens ik dat ik hier al veel langer dingen neerschreef.

Toch leuk om die dingen nog eens terug te lezen.

(orig fig)

Summer Challenge 13 : Doelen 2012

Vermits dit toch een summer challenge is en ik het nu volop in de winter schrijf, zal ik hier maar steeds een zonnetje bijzetten. Zo blijven we toch in de sfeer.

De dertiende opdracht is: A list of things you’d like to achieve in 2011. Maar ik ga dat veranderen naar wat ik wil bereiken in 2012 want 2011 is bijna om.

 • een huisje vinden en kopen
 • verhuizen
 • gelukkig zijn
 • weten of consultancy voor mij is weggelegd of niet
 • mijn petekindje eens ergens alleen mee naartoe nemen
 • Ifemi, mijn vriend, blijven steunen
 • een leven zonder zorgen
 • mijn fotoboek van de reis naar Nigeria afwerken
 • een fotoboekje van de Canada reis en een fotoboekje van mijn Frankrijk/Spanje reis van het jaar daarvoor
 • mijn migraine kalender eindelijk eens goed bijhouden zodat er toch een oplossing kan komen
 • op vakantie gaan (liefst twee keer zelfs)
 • lachen
 • meer piano spelen

En dat lijken me genoeg doelen voor het komende jaar. En jullie? Wat zijn jullie doelen in 2012?

(orig fig)

Ideale Lezer

Ik las een artikel over hoe je je blog eigenlijk moet klaarmaken voor 2012. Er staan 13 tips in.

Maar, wat ik eigenlijk echt interessant vond, was de mogelijkheid om eens echt na te denken over iemand die hier komt lezen. Welke persoonlijkheid zou mijn ideale lezer zijn? (Tip 4)

Imagine somebody reading your blog.

 • What sort of a person are they? Mijn ideale lezer houdt er van om ergens rustig te zitten en om even te genieten. Hij/zij houdt er van om even te ontsnappen uit deze wereld en te lezen.
 • How old? Dit maakt mij helemaal niet uit.
 • What might they do for a living? Oei. Dit vind ik al moeilijker. Volgens mij is mijn ideale lezer geen werker van 9 tot 5. Wat wel, dat weet ik niet goed.
 • Their interests and hobbies? Lezen moet natuurlijk een grote hobby zijn, anders kwamen ze hier niet veel. Ook sociale interactie is belangrijk.
 • What are their problems? Als ze al problemen hebben, zijn het misschien degene die overeenstemmen met mij zoals migraine of hartkwaal, maar eigenlijk ga ik er van uit dat ze geen grote problemen hebben. Mijn ideale lezer is gelukkig.
 • What keeps them up at night? Ah, mijn blog natuurlijk. Er valt hier zó veel te lezen…
 • What are they looking for when they come to read your blog? Ontspanning
Dat was het. Voldoet u niet aan het profiel van mijn ideale lezer? Geen probleem, want eigenlijk is elke lezer en vooral reactie schrijver even belangrijk!

(orig fig)

Dierbaar Dochtertje

Ons eerste kindje. Een dochtertje. Ze zal niet bij ons wonen, maar toch zullen we zo goed mogelijk een band met haar proberen te vormen. Ze werd ons bezorgd door Plan België. Wij zijn dus vanaf nu Plan Ouder. Dat wil zeggen dat wij voor een maandelijks bedrag een project in haar omgeving steunen. Zij zal ons dan daarvan op de hoogte houden. Door kaarten en brieven kunnen wij haar stimuleren om te willen lezen, schrijven en leren.

Vorige week nam ik het besluit en stuurde dus mijn aanvraag naar Plan België. Je kan dan kiezen of je een ‘zoon’ of  ‘dochter’ wil en of het kind uit Azië, Afrika of Latijns-Amerika komt. Wij kozen voor een kind (zoon of dochter) uit Afrika.

Deze week kwam het dossier van onze dochter al aan. Ik zal haar hier Awa noemen omdat dat volgens deze site de tweede meest gebruikte naam is in haar vaderland, Burkina Faso. Ze is vier jaar en leeft blijkbaar samen met haar grootmoeder en nog andere familieleden. Ze zijn moslim, maar dat maakt voor mij absoluut geen verschil. Ze gaat nog niet naar school omdat ze daarvoor nog te jong is.

Plan probeert sinds 1982 samen met de regering van Burkina Faso de levens te verbeteren in verband met onderwijs, kinderrechten en gezondheid. Plan bouwt dus scholen, zorgt voor sanitair in die scholen, sensibiliseert de kinderen en de ouders in verband met hygiëne en zorgt eveneens voor muskietennetten omdat malaria een van de hoofdoorzaken van sterfte is bij kinderen en zwangere vrouwen.

Ik ben benieuwd naar deze voor mij nieuwe vorm van helpen aan een goed doel. Na de administratie in orde gebracht te hebben vandaag, is het nu eigenlijk tijd om een brief naar Awa te schrijven over ons. Dit blijkt moeilijker dan verwacht, maar ik zet er mij met plezier nog eens aan.

(orig fig)

Hagedis of Salamander

Blijkbaar ben ik niet de enige met moeite tussen een hagedis of een salamander. En daarom besloot ik om er wat meer over op te zoeken en de grootste verschillen met jullie te delen.


De Hagedis:

 • reptiel
 • huid is bedekt met schubben, die beschermen tegen uitdroging
 • kunnen in de woestijn leven
 • hebben 5 tenen en nagels
 • komen bijna overal in de wereld voor
 • de kleinste soort wordt slechts enkele centimeters groot, de grootste ongeveer drie meter


De Salamander:

 • amfibie, wat wil zeggen dat ze zowel op land als in water leven
 • dunne huid zonder schubben, die vochtig blijft
 • ze houden niet van zonnen
 • hebben 4 tenen en geen nagels
 • meer beperkte verspreiding, vb: zo goed als nergens in Afrika
 • de meeste soorten worden ongeveer 10 tot 15 centimeter lang; sommige soorten bereiken een lengte van 30 centimeter.

(orig van de tekst)

(orig fig)

Prachtig Plan

Ik vertelde jullie al eerder over het besluit dat ik heb genomen. Een besluit dat ik toch nam samen met Ifemi. We zijn er enorm blij mee.

Het gerelateerde cadeau waarover ik sprak was een Plan Cadeau voor mijn ouders. Plan Cadeau’s zijn een uitvinding van Plan België, een organisatie die zich inzet voor kinderen in arme landen. Het Plan Cadeau dat wij gaven, was een gift waarmee Plan België zal zorgen voor de basisverzorging van Cambodjaanse kinderen.

Natuurlijk was dit nog niet het grote belangrijke besluit…

Krachtige Kerst

Ik hoop dat jullie allemaal een even toffe kerst als ik achter de rug hebben.

Op kerstavond trokken wij met de familie naar mijn tante, waar we op het einde van de avond ook allemaal bleven slapen. Na een zeer lekker en gezellig avond diner vol verrassingen, was het natuurlijk tijd voor de cadeautjes. Wat er uit die pakjes komt is eigenlijk voor mij maar bijzaak. Ik hou vooral van de gezichten wanneer mensen hun pakje openen. Ik hou van die eerste reactie, vooral als ze positief is natuurlijk.

‘s morgens werd er nog met z’n allen samen ontbeten en werd er nog verder gepraat of gespeeld. Een leuk begin van kerstdag. Wij vertrokken ‘s middags naar huis, omdat we ook hier nog een aantal gasten zouden ontvangen. Eentje belde af, dus het was énorm rustig, maar zéér gezellig. We genoten van een Afrikaanse maaltijd, verschillende bieren en een kerstfilm.

Weeral een geslaagde kerstmis dit jaar. Zalig!

Geweldige Gelukwensen

PRETTIGE KERSTDAGEN

snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake